понеділок, 31 жовтня 2016 р.

Організація простору сучасної бібліотеки

Бібліотеки інтегровані у всі сфери життя людини і суспільства: освіту, науку, культуру, виробництво та управління.  Це єдина інституція, що надає безкоштовний доступ до інформації, знань і культурного надбання нації та світу і сприяє просвіті.
Трансформаційні процеси і зміни в державі та суспільстві, Стратегія розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України» вимагають перегляду пріоритетів у роботі бібліотек, створення їх гнучкої та динамічної структури, комфортного середовища, впровадження варіативних моделей бібліотек, зонування бібліотечного простору, використання інформаційно-комунікативних технологій, що забезпечить надання широкого спектру традиційних та інноваційних послуг.
Сьогодні все частіше можна почути вираз «Бібліотека - третє місце», «Відкритий простір бібліотеки».
У сучасному світі бібліотека перестає бути місцем, де зберігаються книги, а стає дійсно громадським центром спілкування, комфортним і максимально зручним для відвідувачів з можливістю  реалізувати власні культурно-освітні, дозвільні, інтелектуальні потреби та ідеї.
Територія сучасної бібліотеки має бути багатофункціональною: з «гучними» і «тихими» зонами, з відкритими просторами і відокремленими місцями відпочинку.
У всьому світі і в нашій країні з'являються успішні приклади цікавого дизайну бібліотечного простору, в організації якого використовуються такі принципи зонування, як:
·        Відкритість
·        комфортність,
·        креативність,
·        трансформованість (мобільність),
·        багатофункціональність,
·        чіткість (навігація по бібліотеці),
·        безпека.




Заборон в бібліотеці, «табу» має бути якомога менше, а керівництвом до дії слід вибрати гасло «читач завжди правий», вважають німецькі бібліотекарі. Подобається дітям кататися з гірки - будь ласка (міська публічна бібліотека в Ессені), хочеться читачеві влітку почитати на балконі бібліотеки, поміркувати на свіжому повітрі (бібліотека в Штутгарті-Фаейрбахе), а взимку - посидіти з книжкою перед каміном (міська бібліотека в Мюнстері) - і це теж можливо.
Простір сучасної бібліотеки – це фокус-зони, велика частина яких пов'язана з новими IT-технологіями. Адже більшість відвідувачів приходять до бібліотеки не тільки для читання книг, а для отримання доступу до інформації через мобільні пристрої - смартфони, планшети і ноутбуки.  
В кожній бібліотеці Фінляндії можна безкоштовно користуватися Інтернетом. Музика, фільми, ігри, курси з вивчення мов, аудіо-книги... -  і все це безкоштовно і цілком доступно.  
Сучасні бібліотеки Німеччини приваблюють громадян не тільки багатими зібраннями літератури, але й можливістю користування найсучаснішою інформаційною аудіо-продукцією. Завдяки виставковій та музейній діяльності, залученню найвідоміших письменників і діячів культури на масові заходи бібліотеки Німеччини стали улюбленим місцем зустрічей та спілкування людей різного віку. Спеціально для них створюються затишні куточки для відпочинку, де можна обговорити новинки літератури і познайомитися з книгознавцями. 
Найбільш вдалу спробу поєднати основне призначення книгозбірні з функцією популярного місця для зустрічей і спілкування зробили у новому приміщенні Міської бібліотеки м. Штутгарта.    У 2011 р. ця найпопулярніша книгозбірня Німеччини переїхала в сучасний будинок, який за формою нагадує всесвітньо відому іграшку минулого століття — кубик Рубіка. У просторих приміщеннях дев'ятиповерхової споруди встановлені відкриті стелажі з книгами, розташовані вздовж стін.
Реконструкція бібліотеки Австралійського католицького університету стала відповіддю на різке зростання числа студентів в Мельбурні. Ідеєю цього проекту було створення простору, який приваблював би молодь, сприяв не тільки навчанню, але і творчості, та був  придатним для подальшої перебудови.
У деяких бібліотеках коледжів Японії в холах для відпочинку та вестибюлях крім квітів, гілок сакури та інших традиційних елементів прикраси читачів зустрічає неголосна музика, яка знижує втому, напруженість, має в своєму розпорядженні до короткочасного відпочинку.
В дизайні бібліотеки стає присутнім ландшафтний сад, атракціон, тренажерний зал, ігрові кімнати тощо. Такі бібліотеки, наприклад, функціонують в місті Івакі (Японія), в Геркулесові (штат Каліфорнія, США) і ін. місцях.

В Україні все більше з'являється бібліотек нового типу, які поєднують в собі кафе і поліфункціональні культурні комплекси, ігрові і спортивні майданчики, Інтернет-центри і творчі майстерні оснащені за останнім словом техніки. 
 Одними з перших принцип вільного доступу почали запроваджувати працівники Луганської ОУНБ. В якості основних векторів модифікації закладу вони обрали зміну внутрішнього простору, структурні перетворення, підвищення якості сервісних бібліотечних послуг. Бібліотекарі повністю відкрили фонди для читачів, по-новому підійшли до схем їх розміщення, прибрали обмежувачі, зруйнували колони – все, що заважало читачам відчути себе вільними у виборі книги. На абонементі – усе нове, цікаве і рейтингове – для вільного доступу, в підсобних приміщеннях – малозапитувана література. У відділі періодики винесено численні столи, організовано диванні куточки, тематичні блоки, забезпечено WiFi-доступ. У читальній залі – візуальна свобода для користувача, реалізація можливості погортати книгу, є столи і диванчики для роботи, точки доступу до Інтернету. Об’єднано функції абонемента і читальної зали: книги, які видаються додому, по особливому марковані. Як зберігається фонд? Були встановлені камери відеоспостереження. Бібліотекарі відмовились від кафедр, замінивши їх автоматизованими бібліотечними стійками з високими стільцями: так можна спілкуватися «віч-на-віч» з користувачами. З метою економії часу відвідувачів організована інформаційно-сервісна служба. Головна її складова – служба «Запитай мене!», автоматизовані місця якої розміщені по всій бібліотеці. Тут можна пройти перереєстрацію, отримати допомогу з пошуку інформації, консультації з навігації, оформити замовлення по МБА, отримати відповідь на будь-яке питання.
Наукова  бібліотека Національного університету   "Києво-Могилянська академія" з прагненням зробити чітку навігацію по бібліотеці, ефективне її використання, та комфортнішим перебування в  її  стінах, розподілила   приміщення на кольорові зони.  
Принцип зонування широко використовується у бібліотеці ім. Б. Хмельницького м. Запоріжжя. Втіленню цієї ідеї сприяла архітектура приміщення та неабияка творчість працівників. Тут  можна побувати в зонах ділового читання, періодики, релаксації, буккросингу, здоров’я, краєзнавчій, народознавчій. Усі зони різні за оформленням і характером.  Але найголовніше, що приваблює відвідувачів, особливо маленьких – наявність тренажерів, якими може скористатися будь-хто. Люди у цю бібліотеку приходять із задоволенням, іноді спочатку подивитися та подивуватися, а потім записуються сім’ями.

Прикладом сучасної організації бібліотечного простору може бути і проект «БібліоSmilеSity: інформаційно-пізнавальний центр дозвілля» КЗК «Центральна бібліотека ім.І.С. Тургеннєва ЦБС Комінтернівського району м.Харкова», який передбачає зонування бібліотечного простору, створення комфортних умов для користувачів Центральної дитячої бібліотеки.  
БібліоSmilеSity - це комфортний, привітний й технічно обладнаний інформаційно-пізнавальний центр в бібліотеці, що має безліч ресурсів для навчання, повсякденних справ і дозвілля: Інтернет, книги, музику, відео, цікаві події. Це місце, де можна поспілкуватися з друзями, провести ділову зустріч, взяти участь у культурних заходах і забавах. Користувачі зможуть переглядати та обговорювати фільми, самостійно створювати презентації, відео сюжети проводити презентації свого інформаційного продукту, слухати музику, співати, та ін.
Мета проекту: Створення нового формату бібліотеки, шляхом зонування бібліотечного простору, де діти будуть поєднувати пізнання з дозвіллям та розвитком творчих здібностей, спілкуватися, навчатися, грати, проводити в бібліотеці більше вільного часу, що сприятиме більшій затребуваності бібліотеки у громади.
.
БібліоSmilSity об’єднує п’ять зон бібліотечного простору «SityBooks», «Sityгра», «Оn-lineSity», «Sityфільм» та «Sityмузика».
«SityBooks» , де знаходиться ресепшн (бібліотечна кафедра), ведеться запис нових читачів і видача книг, тут можна буде знайти книги для дорослих і дітей різного віку, твори за шкільною програмою, енциклопедії, кращі твори української та зарубіжної літератури. Батьки, які прийшли в цю зону разом з дітьми, отримають рекомендації бібліотекаря з питань дитячого читання, зможуть дізнатися про останні книжкові новинки, а також підібрати художню та пізнавальну літературу для себе.
 «Оn-lineSity» -зона интернет и вай фай оснащеній сучасною комп'ютерною технікою, користувачі зможуть працювати на комп'ютері, створювати документи, користуватися електронною поштою, слухати аудіо книги, спікуватись он-лайн. У цій же зоні буде обладнана спеціальні кімнати з прозорими дверима, в яких можна працювати над будь-яким проектом або просто усамітнитися, щоб зробити електронну презентацію, підготувати реферати, виконати письмову роботу,  що вимагає зосередження і тиші.
 «Sityгра» - місце психологічного розвантаження для користувачів, де можна поспілкуватися з друзями,  взяти участь у культурних заходах і забавах, різноманітних інтерактивних навчальних програмах, інтелектуальних та розважальних іграх. Ця зона буде обладнана комфортними м'якими меблями, яскравого забарвлення, м'якими іграшками, настільними іграми, найцікавішими  журналами та книгами.
Наявність такої зони дозволить батькам маленьких дітей скористатися послугами бібліотеки, залишаючись при цьому разом. Батьки зможуть посидіти і відпочити в цій зоні разом зі своїми малюками, а також зможуть залишити свою дитину під наглядом бібліотекаря і знайти собі заняття в будь-якому іншому просторі бібліотеки. Поки батьки будуть вибирати книги, з малюком позаймаються, почитають дитячі книжки, разом з ним намалюють ілюстрацію до прочитаної книги, погортають розвиваючий дитячий журнал або пограють в настільну гру.
 «Sityфільм» стане відкритим простором для всіх кіноманів. Тут будуть відбуватися презентації, перегляди та обговорення фільмів. Ви зможете також взяти участь у творчих конкурсах, пов’язаних з кіномистецтвом, відзняти, змонтувати свій відео сюжет, презентувати його в бібліотеці та розповсюдити он-лайн.
 «Sityмузика» місце пов’язане з музикою, ви зможете знайти та послухати записи улюблених музичних творів “скачати” популярні мелодії, взяти участь у музичних іграх, заспівати караоке.

Користувач, що приходить до бібліотеки, має отримувати не тільки інформацію або послугу, а також привітність, добрий гумор, позитив. Наш  проект ми пов’язали з веселим смайликом, який є господарем і провідником в бібліотечному просторі.

Виводи
Таким чином, створювані в бібліотеках «багаторівневі» моделі з зонами роботи і відпочинку максимально відповідатимуть запитам та інтересам користувачів, де кожний займатиме свій рівень - певну зону «розкритого» простору. При цьому зонування не має «жорстких» кордонів і кожен читач, при бажанні, може вільно переходити з рівня на рівень, поки не знайде для себе най зручніше місце. Він буде із задоволенням відвідувати ту бібліотеку, де комфортно, затишно і сучасно не тільки завдяки інноваційним методам роботи, але і завдяки сучасному зовнішньому вигляду, внутрішньому функціональному дизайну, креативному і дружньому середовищу.


Центральна районна бібліотека імені Н. В. Гоголя (Санкт-Петербург)


Російська державна бібліотека для молоді

Poplar Kid’s Republic Пекін, Китай


 Бібліотека в Штутгарті, Німеччина


Національна бібліотека Франції


Бібліотека Торнбю в Данії
Сучасна бібліотека в Північній Кароліні, США

Немає коментарів:

Дописати коментар